Stel cookie voorkeur in

Groene school

KC Meerlaer is prachtig gelegen tussen de bossen en dichtbij de zandverstuiving. We proberen daar tijdens activiteiten optimaal gebruik van te maken, zodat de kinderen leren goed om te gaan met de natuur en al haar kenmerken. Het gebouw dat gerealiseerd is heeft als thema de natuur. We gebruiken veel hout en natuurlijke tinten. De speelplaats bestaat uit een speelbos, een speelplein en een moestuin. Verder is er een natuurcoördinator aangesteld die het natuuronderwijs onder de loep neemt, verbetert en vernieuwt.
 

Een groen schoolplein brengt kinderen spelenderwijs in aanraking met natuur en milieu. In hun eigen omgeving ontdekken en beleven kinderen op deze manier de natuur. Dat draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling en aan hun belangstelling en waardering voor de natuur. Schoolpleinen zijn plekken waar kinderen veel tijd doorbrengen en daarom bij uitstek geschikt om er een groene speelomgeving te ontwikkelen. Ons speelbos is toegankelijk onder en buiten schooltijd.

 

Het speelbos straalt rust uit en daagt kinderen ook uit om dingen te ontdekken. In het speelbos kunnen kinderen avontuurlijker en gevarieerder spelen. De plek is o.a. voorzien van een amfitheater van stoeptegels. Dit biedt de mogelijkheid voor buitenlessen of gewoon om even lekker rustig te zitten. Bij deze omgeving kunnen allerlei nieuwe speltypen ontstaan die weer bepaalde vaardigheden stimuleren. Sommige spelletjes stimuleren bijvoorbeeld fysieke ontwikkeling (uithoudingsvermogen, motoriek), maar het samen een hut bouwen stimuleert weer het samenwerken en dus de sociale en cognitieve ontwikkeling.
 

Een moestuin op school brengt kinderen in contact met de natuur, de aarde, de echte wereld. Want hoe plantjes groeien leer je bij voorkeur in het echt en niet uit een boekje of door een filmpje op de computer. De moestuin is bedoeld om kinderen bewust te maken van waar groente vandaan komt en hoe het groeit, dat het naast gezond ook lekker en leuk is. Natuur- en milieueducatie draait om het leren waarderen van de natuur. Het planten van een zaadje doet kinderen beseffen hoe belangrijk het is om die natuur te beschermen; voor de groei van planten is immers schone grond en water nodig. Kinderen leren verantwoordelijk zijn omdat ze ergens voor moeten zorgen.

 

We hebben ook een buitenkast bij het speelbos geplaatst. In de buitenkast staan materialen die kinderen kunnen gebruiken op onze mooie, groene school. Materialen voor de moestuin, om de natuur te ontdekken en om de natuur te onderzoeken. Op die manier kunnen de kinderen kiezen of ze gaan voetballen, in het speelbos spelen of wat een rustigere activiteit willen doen zoals het onderzoeken van kriebelbeestjes of het verzorgen van de moestuin.
 

Naast de groene elementen op onze school hebben we ook nog een speeltuin en dierenparkje naast de school de liggen. In het dierenparkje wonen o.a. konijnen, cavia's, kippen, eenden, geiten, herten en nog vele dieren meer. De kinderen gaan soms onder begeleiding van de leerkracht spelen in de speeltuin ipv op de speelplaats. Ook kan het dierenparkje betrokken worden bij natuureducatie.